maanantai 26. tammikuuta 2015

Hajuerottelu ja Nose Work

Aloitettiin kolme viikkoa sitten Vesipedon hajuerotteluryhmä, jonka kasvattaja Nina kokosi. Kouluttajana hajuerottelukurssilla toimii Anna Loimaranta. Kaksi kurssikertaa takana, ja mielenkiintoista on ollut. 

Ensimmäisellä kurrssikerralla keskusteltiin yleisesti hajutunnistamisen kouluttamisesta ja Suomeenkin tänä vuonna (?) rantautuvasta uudesta lajista nimeltä Nose Work. Nose Work, USA:ssa K9 Nose Work, on vuonna 2008 Yhdysvalloissa kehitetty laji. Laji kehitettiin alunperin rescuekoirien aktivointiin, mutta se levisi myös muualle koiraharrastamiseen. Lajia harrastetaan myös Ruotsissa ja Norjassa. Nose Workissa on neljä eri kilpailuluokkaa: 1, 2, 3 ja eliittiluokka. Jokaisessa luokassa on etsintätehtäviä neljässä eri osiossa. Osioita on laatikkoetsintä, sisäetsintä, ulkoetsintä ja ajoneuvoetsintä. Luokittain tehtävät vaikeutuvat ympäristön ja piilojen vaikeutumisella ja etsittävien hajujen määrän kasvamisella. Ensimmäisessa luokassa hajuna on eukalyptus, toisessa luokassa eukalyptus ja laventeli ja kolmannessa luokassa eukalyptus, laventeli ja laakerinlehti. Kaikissa luokissa ja osioissa on maksimiajat ja nopeimmin hajut löytävä koira saa parhaimmat pisteet, tosin virhepisteitä voi tulla esimerkiksi kisa-alueelle virtsaamisesta, esineiden vahingoittamisesta tai ohjaajan käyttämistä epäasiallisista menetelmistä. (Lähde eläinkoulutuskeskus.fi). Lajina Nose Work kuulostaa melko "matalan kynnyksen" lajilta, jota voi harrastaa lähes minkälaisen koiran kanssa tahansa ja sitä kuvaillaan hauskaksi yhdessä tekemiseksi koiran kanssa. 

Ensimmäiselle kerralle ei ollut tarvinnut vielä päättää minkä hajun valitsee hajuerotteluun, vaan riitti että mukana oli koira, namit ja naksutin. Treenattiin tyhjällä lasipurkilla sitä, että koira työntää nenänsä purkkiin. Suurin osa porukasta käytti naksua oikean hetken merkkaamiseen, osalla oli palkkasana. Itselle tuo naksu on sopiva ja käytän sitä muutenkin treenaamisessa. Naksulla saan helpommin ja erityisesti nopeammin merkattua oikean hetken, kuin palkkasanalla. Jotenkin se sormen liike naksua painaessa tapahtuu näppärärämmin, kuin sen sanan ulos suusta tuottaminen, Silloin, kun palkan ajoittamisen kanssa on vähän enemmän aikaa, käytän palkkasanaa "jes". 

Naksuteltiin muistaakseni pari kierrosta per koirakko nimenomaan sitä nenän laittamista lasipurkkiin. Noin 30 sekuntia kerrallaan ja kolme sarjaa. Alussa pidettiin purkkia ylempänä kädessä ja vähitellen laskettiin sitä kohti lattiaa ja lopulta se purkki taisi olla jo lattialla, tosin pidin edelleen purkista kiinni. 

Päätettiin myös ekalla kerralla haju, joka otetaan erotteluun. Alunperin olin suunnitellut ottavani oman hajun, koska se palvelisi sitten myöhemmin tokossa tunnistusnoudossa. Päädyin kuitenkin valitsemaan tuon eukalyptuksen, koska tuo Nose Work alkoi lajina kiinnostaa. Ehtiihän tuon tunnarin sitten myöhemmin opettaa, eipä se nyt vielä tässä vaiheessa ole kovin ajankohtainen. 

Kotona viikolla treenattiin sitten muutamia kertoja nenän laittamista purkkiin, mutta tuota ei saanut tehdä liikaa ennen seuraavaa kertaa. Tuosta tulee kuulemma helposti koiralle vain kohde, jos purkkia treenaa liikaa ilman hajua. 

Toisella treenikerralla saatiin jo kurssin vetäjältä Annalta tuota eukalyptus-hajua, jonka kanssa aloitettiin treenaamaan heti ilmaisua. Ilmaisu ketjutetaan heti haistamiseen, eli koiran annettiin haistaa purkkia ja samantien tämän jälkeen se käskettiin istumaan. Nuo ilmaisutavat siis päätettiin jo ensimmäisellä kerralla ja meillä se tulee olemaan istuminen. Istuminen siksi, että istuessaan koira ylettää haistamaan korkeammalta kuin maassa ollessaan ja ilmaisu ei voi olla esimerkiksi hyppääminen tai kuopiminen, koska koira ei saa vahingoittaa etsintäalueen esineitä tai autoa. 

Otettiin kaksi kierrosta haistamista + ilmaisua. Meni ihan kivasti, mutta Oivalla on nyt tosi vahvana maahanmeno ja se tarjosi kovin helposti maahanmenoa eikä kuunnellut istumiskäskyä. Palkan suunnalla saatiin kuitenkin istumisiakin peliin ja alkoi sujua ihan hyvin. 

Nyt kotona ollaan treenattu kurssilla saadun hajun kanssa kanssa edelleen haistamista + ilmaisua. Viidennellä treenikerralla tänään illalla Oiva alkoi jo tarjota itse istumista ilman käskysanaa. Hyvä hyvä! Tavoite olisi, että huomiseen mennessä ilmaisu olisi jo aika hyvällä mallilla, koska huomenna treenataan jo kahdella purkilla, jossa toisessa on hajua ja toinen tyhjä. Ihan hyvälle mallille ollaan tosiaan tuo ilmaisu saatu, ehkä olisin vielä pari treenikertaa halunnut ottaa pohjalle ennen huomista, mutta nyt meiltä loppui tuo hajuaine. Huomenna kurssin vetäjän Ranskasta saakka tilaama eukalyptus on toivottavasti jo saapunut Suomeen saakka ja saadaan ostaa lisää treenihajua itsellemme. 

Mammakoira on myös saanut osansa tästä uudesta harrastuksesta. Flora aloitti treenaamisen viikkoa myöhemmin kurssin aloittamisesta ja eilen aloitin sen kanssa myös ilmaisun treenaamisen hajun kanssa. Hassua miten meidän kymppivee on tälläisessä asiassa suorastaan nopeampi kuin Oiva. Pitää olla tosi tarkkana, että ehtii palkata vain nenän purkkiin laittamisesta, koska tuo ehtii ketjuttaa siihen sekunnissa jo vaikka mitä muutakin :D Innolla odotellan huomista treeniä. Uskoisin tämän olevan ihan Oivan juttu, koska se on ihan pikkupennusta saakka ollut hyvä nenänkäyttäjä ja tykännyt jäljestää.


Ainoa kuva, jota on nyt tähän aiheeseen liittyen. Kuva ensimmäiseltä
kerralta. Oiva kelailee mitähän tässä nyt kuuluisi tehdä ja minä odotan
kärsivällisesti sen tarjoaavan jotain toimintaa lasipurkkia kohti.
Kuva: Nina Remes

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta lajilta, jota ois hauska iteki koittaa. :) Vaan mitenköhän vaativaa ton harrastaminen olis koiran kanssa, jolle namit ei oo ollenkaan se juttu... On meinaan itellä just semmonen tapaus eikä namipalkka oikein toimi missään yhteydessä riittävällä varmuudella.

    VastaaPoista
  2. Hyvä kysymys! Tiedä sitten jos koira palkkaantuu vaikka lelulla, et miten sitä voisi käyttää tässä, mutta tuskin ihan mahdotonta :) Namipalkka tietysti helppo tässä jos koira syö. Voisin kuvitella, että myöhemmässä vaiheessa ainakaan ei ole väliä onko palkka nami vai lelu, mutta tuossa alkuopetuksessa se lelun antaminen tietysti keskeyttää sen treenin helposti pidemmäksi aikaa kuin namin syönti. En osaa sen tarkemmin sanoa kun ei ole kokemusta, mutta jos päädyt kokeilemaan niin tule kertomaan ihmeessä :)

    VastaaPoista
  3. Ollaan käyty koiran kanssa Nose Work -kursseilla vuoden alusta saakka ja nyt kun hajun etsinnän arvo on noussut korkeaksi, voi sitä hyödyntää missä ja milloin vain: lenkeillä, kotona, matkoilla, odotellessa (mm. junaa tai lentoa odotellessa on ehditty harjoittelemaan)... Nuori, aktiivinen ja vähän kärsimätönkin juniori ainakin on innoissaan, kun tietää että ns. milloin vain voi päästä etsimään. Suosittelen lajia lämpimästi ihan kaikille!!

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentista! Hyvä idea hyödyntää odottelut hajuerottelulle, saa samalla yleistettyä sitä etsimistä ihan minne vaan :) Meille tällä hetkellä vaikein tuntuu olevan laatikkoetsintä. Siinä tekee vielä melko helposti valeilmaisuja. Jos tehdään huone tai ajoneuvoetsintää, tätä ongelmaa ei oikeastaan ole. Meillä on ollut kyllä nyt taukoa treenaamisesta, kun ollaan keskitytty tokoon pääasiassa. Pitääkin kaivaa taas hajut kaapista ja treenata lisää noilla laatikoilla :)

    VastaaPoista