lauantai 18. huhtikuuta 2015

Nose work kuulumisia

Me täällä odotellaan jo kovasti vepekauden alkua.
Enää reilu viisi viikkoa ensimmäisiin treeneihin!

Ajattelin kirjoitella vähän ylös miten meidän hajuerottelu ja nose work treenit edistyy. Ongelmahan tämän harrastuksen kanssa on se, että ei oikein ole ollut tarpeeksi aikaa treenata näitä hajuerottelujuttuja ja se luonnollisesti vaikuttaa edistymiseen. Mutta mitäpä tuosta, tärkeintä on hauskuus ja mukava yhdessä tekeminen!

Ollaan pääasiassa luovuttu jo lasipurkeista. Pari kertaa olen antanut purkista sen eukalyptuksen lähtöhajun. Varsinkin kurssilla jos Oiva on suoraan autosta otettaessa ollut vähän häslä, niin lähtöhajun antaminen ja sen ilmaisusta muutama kerta palkkaaminen on auttanut fokusoitumaan siihen mitä ollaan tultu tekemään. Edelliskerralla tehtiin treeneissä laatikkoetsintää. Laatikoita on siis useita rivissä ja yhdessä näistä haju. Huomattiin, että laatikkoetsintää oli helpompi tehdä järjestelmällisesti laatikko kerrallaan, jos koirat olivat kytkettynä. Suurin haaste oli saada koira järjestelmällisesti tarkistamaan jokainen laatikko, eikä esimerkiksi labradorimaiseen tyyliin (meidän koko treeniporukka on labukoita) noutaa laatikoita tai jyrätä koko vartalolla häntä onnesta heiluen ne sekaisin. Heh.

Oiva osaa tällä hetkellä ilmaista oikean hajun hyvin rivissä olevista purkktelineistä. Olen nyt kotona muutamaan otteeseen treenannut laatikkoetsintää niin, että olen teipannut pillin sisälle laitetun hajustetun topsipuikon pään kiinni noihin minun lasipurkkitelineisiin. Olen siis poistanut purkit, mutta pitänyt vielä telineet, jottei tehtävä vaikeudu heti liikaa. Toisaalta minun ei ole tullut myöskään hankittua varsinaisia laatikoita etsintää varten, joten purkkitelineet ovat saaneet toimittaa "laatikoiden" virkaa. Rivissä olevien telineiden lisäksi olen levittänyt kaikki kuusi purkkitelinettä pitkin olohuonetta, jotta Oiva on saanut tehdä laajempaa etsintää vähän huone-etsinnän tyyliin. Seuraavaksi pitäisi ruveta häivytttämään telineitä ja teipata pillin sisällä oleva hajustettu topsipuikko esimerkiksi tuoliin tai hyllynreunaan. Seuraavalla kurssikerralla treenataan todennäköisesti jo ajoneuvoetsintää ulkona. Pitää tosiaan treenata sitä ennen ilman purkkitelineitä, jottei tule liian monta muuttujaa kerrallaan.

Haasteeksi hajuerottelussa on nyt kehittynyt väärien ilmaisu. Oiva tietää kyllä mitä sen kuuluu etsiä, mutta vähän niin kuin kokeilee onneaan jos vaikka väärien ilmaisemista kuitenkin saisi palkkaa. Palkkaahan se ei ole koskaan saanut väärien ilmaisusta, mutta toki ollaan treenattu silloin alussa pelkän tyhjän purkin ilmaisua ennen kuin lisättiin haju. Aiemmin ei olla puututtu väärien ilmaisuun vaan jätetty ne huomiotta, mutta viime treeneissä alettiin Annan ohjeilla sammuttaa väärien ilmaisua. Oiva saattoi meinaan istua monta kertaa putkeen väärille laatikoille ja katsoi minua sen verran vakuuttavasti tyyliin "tässä se haju on",  etten enää itsekään osannut sanoa onko se väärällä vai ei. Luulin muutenkin tietäväni Oivan eleistä milloin se on hajulla, mutta nyt kun ollaan hallilla treenattu niin etten ole tiennyt missä haju on, en ole osannut erottaa väärien ilmaisua oikeista. Sen verran vakuuttavasti tuo Oiva niitä vääriä ilmaisee. Väärien ilmaisua alettiin sammuttaa niin, että aina kun Oiva ilmaisee väärän, avustaja ottaa oikean hajun pois. Kun Oiva jatkaa haistelua, oikea haju laitetaan takaisin lattialle. Kun Oiva ilmaisee oikein, se saa palkan. Tämä harjoitus tuotti mielestäni jo samantien tuloksia ja loppua kohden Oiva ilmaisi pääasiassa vain oikeaa. Pitää treenata näitä myös nyt kotona, jotta Oiva oppii ettei väärien ilmaisusta tapahdu muuta kuin oikein tekemisen mahdollisuuden poistuminen. 

Tälläistä lyhyesti tällä kertaa. Florakin on muuten treenannut kotona hajuerottelua, treenataan sen kanssa nyt kahdella lasipurkilla jossa toisesssa eukalyptus. Hyvää eläkeläispuuhaa vanhalle rouvalle. Huomenna onkin kiva päivä tiedossa, kun mennään Raumalle treenaamaan Oivan veljesten Elmon, Rollen ja Kölin sekä poikien isän Patun ja enon Eddien kanssa. Alla puhelinkuvat meidän hienoista purkkitelineistä, jotka Jesse nikkaroi meille. Ovat olleet tosi tukevat ja "labradorinkestävää" mallia!
3 kommenttia:

 1. Ihan sairaan hienot purkkitelineet! Iskee kateus. :D

  VastaaPoista
 2. Olipa mukava lukea näistä hajuhommista. Itse en ole vielä kauheasti ehtinyt perehtymään nose work-juttuihin, mut ehkä siitä vois tulla vaikka eläkelaji sit joskus.:D

  VastaaPoista
 3. Hei kiitos kommenteista! Tiina, olen kyllä tosi tyytyväinen noihin telineisiin, hyvä tuuri kun eräs tuttava on niin näppärä nikkaroimaan :)

  Jenni, mekin ollaan aloitettu Oivan kasvattajan innostamana ja meidän treeniryhmä koostuu saman suvun koirista :) On kyllä kivaa ja ihan hyvää keskittymistreeniä toisinaan melko vauhdikkalle koiralle, suosittelen. Saa nähdä koska laji tulee virallisesti Suomeen!

  VastaaPoista